Over het project
Kamp Erika
is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar de gruwelijke geschiedenis van dit vrijwel vergeten Duitse concentratiekamp, gelegen in de bossen bij Ommen. 

Het project bestaat zowel uit het boek Kamp Erika, het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd (Atlas Contact 2023), als uit een serie beeldverhalen (2024) op deze website.

Na de publicatie van het boek meldden zich veel mensen met vragen over hun eigen familieleden die in Kamp Erika gevangen zaten. Informatie over personen in Kamp Erika is moeilijk te vinden en ligt verspreid over diverse inventarisnummers in het archief van het NIOD. Om deze informatie ook online toegankelijk te maken startte Den Boer, in samenwerking met WO2Net en het NIOD, het initiatief om de namenlijsten op deze website digitaal doorzoekbaar te maken.  
Het boek in de media
NRC (●●●●): ‘Je zou denken dat alles over de Tweede Wereldoorlog zo langzamerhand wel is gezegd en geschreven. Met Kamp Erika bewijst Hester den Boer (1981) dat dat niet zo is. Het is het verhaal van een vergeten kamp en een familiegeschiedenis ineen. Maar het is meer dan dat. Kamp Erika is ook een geschiedenis van de geschiedenis: het laat zien hoe we met het verleden zijn omgegaan en stemt tot nadenken daarover.’

Noordhollands Dagblad: ‘Het boek van Den Boer is zo grondig, feitelijk en indringend, dat zwijgen over Kamp Erika nauwelijks meer mogelijk is. Dat is niet de geringste verdienste van dit uitstekende boek.’

Het Parool: ‘Het boek is meer dan een persoonlijke zoektocht. Den Boer zet het ‘vergeten’ kamp Erika op de kaart, waar tal van Nederlandse aanhangers van het nationaalsocialisme bewakers waren.’

Trouw: ‘Met dit boek zet Den Boer de bijkans verdrongen geschiedenis van Kamp Erika ferm op de kaart.’

Het boek is te koop bij de lokale boekhandel of online te bestellen

Hester den Boer, foto Fjodor Buis

Over de auteur
Hester den Boer (1981) is onderzoeksjournalist en fotograaf. Ze voltooide een master Holocaust- en Genocidestudies, een bachelor Russische Taal en Cultuur en een bachelor Religiestudies. Ze interesseert zich voor de ambivalente omgang met het verleden. Zo verscheen in 2019 van haar hand Onderdrukt door de verlosser, een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu (Atlas Contact). In 2015 werd haar journalistieke werk genomineerd voor de prestigieuze European Press Prize en in 2021 voor De Loep.

Credits
Dit project is mede mogelijk gemaakt via de Regeling Journalistiek+ van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en van het NOT-Fonds (Nationaal-Archief).







Tekst, fotografie, video, audio en samenstelling beeldverhalen 
    Hester den Boer (tenzij anders vermeld)

Video van Rikus van Heerde op de camping en bij hem thuis
    Wendy Oakes 

Dronebeelden
    Jan den Boer

Vormgeving beeldverhalen en website
    HouseTMM

Conceptontwikkeling beeldverhalen
    HouseTMM, Hester den Boer, Heleen Peeters

Eindredactie beeldverhalen
    Heleen Peeters

Corrector
    Kevin van Vliet

Sounddesign trailer
   Jaap Elzenga

Advies
     Jorie Horsthuis en Amarins Romkema

Digitaliseren namenlijsten van gevangenen
    Hester den Boer, Eva van der Ploeg, Jan Scholten.
    In samenwerking met WO2Net en het NIOD.  

Met speciale dank aan
Veel dank gaat uit naar de mannen die zelf in Kamp Erika hebben gezeten en zo moedig waren daarover te vertellen. Voor hen was het niet makkelijk om deze geschiedenis op te rakelen. Toch waren zij allemaal vastberaden om hun verhaal te delen, zodat het niet wordt vergeten. Bedankt Rikus van Heerde, Ben Waggeveld, Jan Apperloo, Bert Carper, Harry Burgers en Berend Naber. Ook veel dank aan John Cordell en Willem Spijkers. Ook zij hebben hun verhaal verteld.